Adli Hemşire nedir?
Adli hemşirelik, hemşirelik biliminin yasal prosedürlere uygulanmasıdır. Adli bilimlerin hemşirelik eğitimi ile birleştirilerek bilimsel araştırmalarda, yaralı, ölü veya mağdur incelemelerinde suç, şiddet, kriminal aktivite ve travmatik kaza faillerinin rehabilitasyonun da uygulanmasını kapsar.
Adli hemşirelik, hemşirelik eğitiminin klinik, travmatik, kriminal, ölüm, travma tedavileri gibi bilimsel araştırmaların biopsikolojik harmanıdır.
Uluslar arası Adli Hemşirelik Birliğine (IAFN‐The İnternational Association of Forensic Nurses ) ve Amerikan Hemşireler Derneğine (ANA‐American Nurses Association ) göre Adli hemşirelik; Hemşireliğin biopsikolojik eğitimi ile adli tıp uygulamalarının kombine edildiği bilimsel araştırma kanıt toplama, tanık koruma, analiz, önleme, travma ya da ölümlü adli vakalar üzerine çalışan bir uygulamadır.
Adli hemşirelik, hemşirelik pratiğinde yeni bir çığır açmıştır. Bu durum kişisel şiddet ve kriminal olayların çözümüne direkt katkılarda bulunmaktadır. Kriminal olaylarda olayın farkına varılması (ev içi şiddet, çocuk istismarı gibi) mağdurun gereksinim duyduğu desteği bulması ve rehabilitasyonun da yönlendirici adımlar atmak adli hemşireliğin sorumlukları arasındadır.
Adli Hemşirelik uygulamalarında; önemli olan mağdurun yalnız yaralarını iyileştirmek değil aynı zamanda hak ve hukukunu da korumaktır. Bu koruma delillerin doğru toplanması, korunması, düzenlenmesi, dokümantasyonunun yapılması ve laboratuarlara ulaştırılması ile gerçekleşebilir.
Adli Hemşirelerin Çalışma Alanları
İyi eğitim almış adli hemşirenin olayın bilimsel açıdan ortaya konulmasında ekibe sağlayacağı katkı büyüktür. Bu bilim dalının birçok alt grubu ve farklı çalışma alanları bulunmaktadır.
Adli Hemşire ve Olay Yeri İncelemesi
Adli hemşire meydana gelen ölümle ilgili olaylarda, olay yerinin incelenmesi, delillerin toplanması ve muhafaza edilmesi, olay yerinin fotoğraflanması, adli raporun hazırlanmasında görev almaktadır.
Adli Hemşire, Hastaneler ve Poliklinikler
Adli Hemşireler; Travma sonrası acil klinikler başta olmak üzere sağlık kuruluşlarına gelen ya da getirilen kişilere, ister fail ister kurban olsun girişim sırasında tıbbı kayıtların doğru ve eksiksiz yapılması, kişinin üzerindeki giysilerin uygun bir şekilde çıkarılıp saklanması, kişiden uyuşturucu/uyutucu, alkol gibi maddelerin tespiti için örnek alınması ve biyolojik delillerin toplanması sürecinde görev almalı ve alınan örneklerin düzenli şekilde kaydedilmesi, saklanması, ilgili makamlara uygun şekilde teslim edilmesini sağlarlar.
Adli Hemşire ve Cinsel Suçlar
Adli hemşireler, cinsel saldırı kurbanlarının daha ayrıntılı ve hassas bir şekilde muayene edilmelerine yardımcı olurlar. Cinsel saldırı kurbanlarında; fiziksel travma değerlendirilmesi, fiziksel ve biyolojik delillerin toplanması, duygusal travmanın önlenmesi, cinsel temas yolu ile geçen hastalıklar konusunda gerekli testler, tedavi ve tavsiyelerde bulunulması, adli raporun hazırlanması gibi konularda görev almaktalar.
Adli Hemşire ve Pediatri
Çocuk istismarı ve ihmali vakalarının kabulü, değerlendirilmesi, tedavisi, koruyucu hizmet veren birimlere yönlendirilmesi, aile içi şiddet, hırpalanmış çocuk sendromu, ani çocuk ölümü, gibi olayların olma ihtimallerinin incelenmesi adli hemşirelerin görevleri arasındadır.
Adli Hemşire, Obstetrik ve Jinekoloji
Fiziksel ve psikolojik travmaya uğrayan kadınların muayenesi, aile içi şiddet, gebelerde madde bağımlılığı (alkol, uyuşturucu/uyutucu). Travmaya uğradığı iddia edilen hamile kadının genel takibi, travmaya bağlı düşük, erken veya ölü doğum ile ilgili olgularda illiyet bağı kurabilmek için anemnez alınması ve dokümantasyonun sağlanması adli hemşirelerin görevleri arasındadır.
Adli hemşire ve Adli Psikiyatri
Akıl hastası olup suç işleyen kişilerin tedavisi, bakımı, hem kendileri hem de toplum açısından güvenli bir ortamda tutulmaları ve takiplerinin sürdürülmesinde adli hemşireliğin önemli katkıları vardır.
Adli Hemşire ve Okullar
Okul çocuklarının şiddet, uyuşturucu/uyarıcı maddelerin kullanımı, aile içi şiddet, çocuk istismarı, intihar, arkadaşlıklarının düzenlenmesi konusunda eğitim vermek ve öğrencilerin gözlenmesi, şiddet olaylarının fark edilmesi adli hemşirelere gereksinim vardır.
Adli Hemşire ve Karakollar, Hapishaneler
Bu yerlerde kişilerin davranış bozukluklarının fark edilmesi, akut ve kronik hastalıkların değerlendirilmesi, akut hastalık ve yaralanmaların tedavisi ve ileri tedavi amacıyla yönlendirilmesi, gözlem altındaki hükümlülere eğitim vermek, Fiziksel travma değerlendirilmesi ve ani ölümlerin incelenmesini kapsar.
Adli Hemşire ve Yargı
Yargıda görevli olan kişilere sağlık ile ilgili konularda danışmanlık yapmak adli hemşirelerin görevleri arasındadır.